Duurzaamheidsweek

 De duurzaamheidsweek is inmiddels afgelopen. Op deze pagina kun je zien wat er allemaal is gedaan in de duurzaamheidsweek afgelopen verenigingsjaar. Natuurlijk zal ODIOM gedurende de rest van het jaar nog steeds bezig blijven met duurzaamheid. Zo zullen we onder andere minder papier gebruiken op de ALV, gebruiken we alleenb nog maar mokken in het hok en zijn we bezig met het schrijven van een duurzaamheidsplan. Benieuwd naar al onze plannen? Spreek één van ons aan, houd Social Media in de gaten of kom naar de ALV! 

 Hoe kon je meedoen?

Voor elke dag in de duurzaamheidsweek zijn commissiebattle punten te verdienen. De punten zijn te verdienen per commissie/jaarvertegenwoordiging of structuur. Niet-actieve leden mogen natuurlijk ook mee doen met de battle, maar zullen hiervoor geen commissiebattle punten ontvangen. Wanneer je meedoet met álle opdrachten (exclusief de opdrachten tijdens ALW) kun je al 3 commissiebattle punten verdienen, doe dus allemaal mee! Wees creatief, de meest originele opdracht krijgt extra punten, het kan dus niet gek genoeg! Voor alle opdrachten geldt dat de uitvoeringen gestuurd kunnen worden naar duurzaam@odiom.nl. 

De punten zijn per dag op de volgende manieren te verdienen:
     Maandag: Vleesvrije-dag
Wist je dat voor één stukje vlees gemiddeld 1476 liter water wordt gebruikt, wat gelijk staat aan zeven maanden elke dag douchen? Dit betekent dat wanneer alle ODIOM leden één dag in de week geen vlees zouden eten, we bijna 1 MILJOEN LITER water besparen!

Op de maandag van de duurzaamheidsweek eet ODIOM geen vlees. Deel met je commissie een vegetarisch gerecht die je voor de volgende vergadering met zijn allen kunt gaan maken. Stuur het gerecht en de uitvoering hiervan naar ons (naar: duurzaam@odiom.nl) Het lekkerste/origineelste recept zal 1 commissiebattle punt ontvangen.

     Dinsdag: Warme wollentruien-dag
Op dinsdag doet ODIOM de kachel uit. Maar geen zorgen dit wordt niet een dagje bibberen, dankzij: een lekkere warme trui! Zo’n trui ziet er niet alleen hartstikke leuk uit, maar is ook nog eens heel goed voor het milieu. Wanneer je je thermostaat 1 graad lager zet, bespaar je ongeveer 7% op de gasrekening voor de verwarming. En een bijkomend voordeel: op langer termijn ook nog goed voor je portemonnee!

De opdracht van dinsdag luidt als volgt: Maak met z’n allen een leuke foto waarbij je de kachel lager hebt en je meest foute wollen trui aantrekt (een collage van verschillende commissieleden mag ook). De mooiste/origineelste foto zal 1 commissiebattle punt verdienen. De foto kan worden gestuurd naar duurzaam@odiom.nl. 

     Woensdag: Pest (aan) plastic-dag
We hebben natuurlijk allemaal gehoord van de plastic soep die in de zee terecht komt. Er wordt jaarlijks 311 miljoen ton nieuw plastic gemaakt. Ongeveer de helft is voor eenmalig gebruik en wordt na 15 minuten weggegooid. Dit plastic kost levens van honderden zeedieren. Daarnaast zorgt het voor gif in voedsel wat uit de zee komt en waar 2 miljard mensen afhankelijk zijn. Bij ODIOM werden er voorheen heel veel wegwerpbekers gebruikt. Om te zorgen dat ODIOM de plastic soep niet helpt groeien, zullen we woensdag ODIOM mokken gaan pimpen bij de theeleut. Deze mokken zullen in het ODIOM-hok worden gebruikt en zien er nog leuk uit ook!

De opdracht voor deze dag luidt: Pimp een mok. De top 3 mooiste mokken zullen allemaal 4 commissiebattle punten krijgen.

Let op: er zijn niet genoeg mokken voor iedereen. We zullen in groepjes de mokken gaan pimpen dus niet iedereen kan tegelijk een mok pimpen.

     Donderdag: Geen water waste-dag
Op donderdag gaat ODIOM niet langer dan 5 minuten douchen. Op introkamp hebben de meesten van jullie laten zien hoe snel jullie weer schoon kunnen worden. Bij een douche beurt van 10 minuten wordt gemiddeld ongeveer 80 liter water gebruikt. Door maximaal 5 minuten te douchen bespaar je dus zo’n 40 liter water en besparen alle leden samen ongeveer 24 duizend liter water! Naast water gebruik je bij het douchen natuurlijk ook energie voor het verwarmen van het water.

Bij deze dag hoort geen opdracht, toch willen we jullie bewust maken hoe veel je kunt besparen met douchen!

     Vrijdag: Fietsfeest-dag
Groningen is dé fietsstad van de wereld met 145(!) kilometer aan fietspaden. Hiermee besparen Groningers heel veel CO2, iets om super trots op te zijn natuurlijk! Om dit te vieren sluiten we deze week af met een feestje op de fiets.

De opdracht voor de feestfiets-dag is: Maak een filmpje waarop je iets geks doet met/op/bij je fiets (eventueel samen met je commissie). Het leukste filmpje zal 2 commissiebattle punten verdienen. Stuur je filmpje naar: duurzaam@odiom.nl.

     ALW
Tijdens het ALW zijn er verschillende kleine opdrachten die te maken hebben met duurzaamheid.

Let op: Deze opdrachten horen bij de opdrachten van ALW (waar je uiteindelijk ook commissiebattle punten voor kunt verdienen). Voor deze opdrachten zijn geen aparte commissiebattle punten te verdienen.   

Duurzaamheidsweek

Komende Activiteiten

Toon alle evenementen