TV Tips

25 mei, 21.05 uur, NPO2:Andere tijden.
School, ouders, werk, geld, vrienden en natuurlijk de liefde vormen de hoofdstukken in het leven van de tiener en dus ook in deze uit louter archiefmateriaal bestaande Andere Tijden Special. We zien smachtende blikken, onzekere stappen op werkgebied en uiteraard de ruzies met ouders. En we zien jongeren die zich uitspreken over hun leven en hun toekomst. Is er veel anders in het leven van de jeugd van nu ten opzichte van de opgroeiende jongeren in de jaren 1960 t/m 1990? 
https://www.anderetijden.nl/aflevering/797/Special-De-jeugd-van-tegenwoordig

27 Mei, 21.35 uur, 2DOC: Nu of nooit meer?
Na de zelfdoding van haar zus bleef filmmaker Marieke Widlak achter met een machteloos gevoel. Had ze wel voldoende waardering naar haar zus uitgesproken? In de film zoekt Marieke naar antwoorden bij haar vader, moeder en andere zus. Hebben zij ook het gevoel tekort geschoten te zijn? En wat vinden zij van de manier waarop Marieke hen waardeert, laat ze dit wel aan hen zien? Een ode aan het uitspreken van liefdevolle waardering. 
https://www.human.nl/2doc/kijk/afleveringen/2019/nu-of-nooit-meer.html 

13 mei, 20.25 uur, NPO2: 2Doc Buddy
Hulphond Kaiko helpt Erna met uitkleden en keert haar ’s nachts om in haar bed, omdat ze daar zelf niet de kracht voor heeft. Utah is een onvoorwaardelijke vriend voor de autistische jongen Zeb. Ze wijst hem nooit af, zoals de kinderen in de buurt wel hebben gedaan. Hans vertrouwt volledig op zijn grote liefde, geleidehond Missy. En de rebelse Annebel gaat nergens heen zonder Kay, haar kameraad en ‘verpleger’ die over haar waakt als de pijn overweldigend wordt. Makker is al met pensioen. Jarenlang bracht hij de blinde, koppige Edith overal naartoe. Nu zijn ze allebei oud, maar nog steeds onafscheidelijk. 
https://portal.eo.nl/over-de-eo/pers/artikel/2019/04/2doc-buddy/ 

14 mei, 22.00 uur, Canvas België 2: Louis Theroux Talking to Anorexia.
In de documentaire Talking to Anorexia van Louis Theroux stapt Louis twee van de grootste behandelingsfaciliteiten voor eetstoornissen in Londen binnen. Zowel binnen als buiten de ziekenhuizen ontmoet hij vrouwen van verschillende leeftijden, in verschillende stadia van hun ziekte.Louis brengt een bezoek aan het St Ann's Hospital en Vincent Square Clinic in Londen. Hij ervaart er de dagelijkse routine van de patiënten: het afgesproken eten, het wegen en de groepstherapiesessies. Louis merkt dat de vrouwen verschillend tegen hun ziekte aankijken. De één vecht tegen een nieuwe opname in het ziekenhuis, de ander wil niet inzien dat ze ziek is. 
http://cosmosdocumentaries5.blogspot.com/2017/10/louis-theroux-talking-to-anorexia-2017.html 

14 mei, 0.15 uur, BBC1 Manchester Bomb, the girl’s story.
On 22 May 2017 the worst terror attack in the UK since 7/7 took place at an Ariana Grande concert in Manchester. The majority of the 14,000 fans were young girls, there to enjoy a night of freedom. 22 people were killed, more than 250 injured and countless lives were impacted.This observational documentary hears from a number of young women aged 11-20 who were directly involved, many of whom reflect on their experiences for the first time. Following three of them in the months after the attack, this intimate film also explores the lasting psychological impact and how their lives have been changed forever.
https://www.bbc.co.uk/programmes/p0667dl4

15 mei, 20.25 uur, NPO2: Rolstoel Roadmovie
Hoe ziet Europa eruit door de ogen van mensen met een lichamelijke handicap? Om een antwoord te krijgen op die vraag maakt filmmaker Mari Sanders, die als gevolg van Cerebrale Parese afhankelijk is van een rolstoel, een ongewone reis door Europa. Hij reist kriskras over het continent: van Italië naar Zweden en van Engeland tot Bulgarije. De driedelige serie zit boordevol ontwapenende ontmoetingen en toont steeds weer de universele kracht van doorzettingsvermogen.
https://portal.eo.nl/over-de-eo/pers/schema-programmas/televisie/rolstoel-roadmovie/

15 mei, 21.55 uur, Canvas: The Parkinson’s drug. A miracle cure?
Het nieuwe medicijn dat in dit baanbrekend medisch experiment wordt getest heet GDNF. Wanneer het in het lab werd toegediend in hoge doses had GDNF een herstellend effect op cellen die leiden tot symptomen als traagheid, stijfheid en rillingen. 
https://www.bbc.co.uk/mediacentre/proginfo/2019/09/parkinsons-drug-trial-a-miracle-cure

16 mei, 22,00 uur, BBC 2: David Harewood Psychosis and me
The 23 years old, David Harewood had a psychotic breakdown and was sectioned. As he puts it, he ‘lost his mind’.On World Mental Health Awareness Day 2017, David took to Twitter and spoke publicly about his experiences for the first time. He was overwhelmed by the response. Now David wants to tell the full story – to piece together what happened to him and help other people understand what it is like to experience psychosis.
https://www.bbc.co.uk/programmes/m00052mn 

16 mei, 0.15 uur,BBC 2: Mothers on the edge
Pregnancy and motherhood are often hailed as the happiest time in a woman's life, but it can also be a time of extreme stress and psychiatric difficulty. In the UK, around one in five new mums experience a mental health problem before their baby’s first birthday, many for the first time in their life. 
https://www.bbc.co.uk/mediacentre/latestnews/2019/louis-theroux-mothers-on-the-edge

22 april, 22.00 uur, CANVAS: Documentaire van Charlie Russell over Chris Packhams' strijd met het syndroom van Asperger
Tv-presentator en natuurfotograaf Chris Packham lijdt aan het syndroom van Asperger. Hij heeft het dus moeilijk in sociale situaties en in zijn relaties met andere mensen. Chris neemt ons mee in zijn wereld van autisme. Hij woont in een bos, samen met zijn beste vriend, de hond Scratchy. Chris beleeft de wereld op een andere manier, zo getuigt ook zijn partner Charlotte. Hij was echter de veertig al voorbij toen Chris de juiste diagnose te horen kreeg, waardoor hij zichzelf de vraag stelt of hij nog wel behandeld wil worden voor het syndroom dat zijn leven elke dag opnieuw bepaalt. 

24 april, 20.25 uur, BNNVARA 3Doc: Veda beslist zélf
Jong en een euthanasiewens, volgt documentairemaker Jessica Villerius veertien maanden lang de op dat moment 18-jarige Veda. Veda is pas elf jaar als ze zeker weet dat ze niet meer wil leven. Ze lijdt van jongs af aan aan vele psychische aandoeningen die het leven voor haar ondragelijk maken. Op haar 17de meldt ze zich aan bij de Levenseindekliniek in de hoop dat zij haar kunnen helpen met haar ultieme wens: euthanasie. Door de vele diagnoses die Veda door de jaren kreeg, lijkt de vervulling van die ultieme wens, juist moeilijker te worden. Want in hoeverre kan iemand met zo veel psychische problemen over haar eigen leven beslissen? En is iemand van 17 jaar met psychisch lijden niet veel te jong om ‘uitbehandeld’ te zijn? Voor Veda beheerst de dood haar dagelijks leven. Ze vraagt zich iedere dag af of ze wel wil wachten op de toestemming om op deze legale manier te sterven. Jessica Villerius legt de struggles van Veda vast in de documentaire. Van de hoge pieken tot de diepe dalen en alles daar tussenin. 
https://pers.bnnvara.nl/documentaire-veda-beslist-zelf--jong-en-een-euthanasiewens-bij-bnnvara/

12 mei, 23.10 uur, NPO 2: Kruispunt: Zoeken naar thuis
In één klap je beide ouders verliezen, de nachtmerrie voor elk kind. Het overkwam Thea Lamers (62) en haar tien broers en zussen 50 jaar geleden. Pas nu kan ze er goed over praten en schreef ze een boek over haar leven. Sinds haar boek is uitgekomen lijkt het gezin zich langzaam weer te verenigen als een echt gezin. Het maakt Thea intens gelukkig! Een frontale botsing met een vrachtwagen zet het hele leven van het gezin Lamers op de kop. Thea is 12 als ze in één klap wees is. Ze woont met haar broers en zussen, die tussen de 3 en 15 jaar oud zijn, in een piepklein huisje in het Limburgse dorp Afferden. Dat ze niet in dat huis kunnen blijven wonen is duidelijk, maar waar dan wel? Binnen twee weken wordt het besluit genomen: de kinderen van het gezin gaan naar kindertehuis Bethanië. Ze vertrekken per bus, alle moeders uit het dorp zwaaiden ze met tranen in de ogen uit. Het ongeluk, het verdriet van de kinderen laten diepe wonden achter.
https://pers.kro-ncrv.nl/programmas/kruispunt/kruispunt-zoeken-naar-thuis-elf-weeskinderen

8 april, 22.15 uur, NPO 1: Kleuters tegen kwalen 
Een zorghotel in de Achterhoek vormt het decor voor het sociaal experiment. Een unieke ervaring die de levens van de ouderen zou kunnen veranderen. Negen senioren, ieder met hun eigen kwalen, zijn benieuwd naar wat de kleuters voor hen kunnen betekenen. De 4-jarigen zorgen voor ontroerende momenten en dagen de ouderen uit de wereld weer te zien door de ogen van een kind.
https://www.maxvandaag.nl/programmas/tv/kleuters-tegen-kwalen/ 

10 april, 21.10 uur, Canvas, België 2: Therapie aflevering 4 
In Vlaanderen heeft één op vier mensen vroeg of laat psychologische hulp nodig. Meer dan een miljoen Vlamingen zijn in behandeling voor een depressie of burn-out. Steeds meer mensen zoeken hun weg naar psychotherapie en de wachtlijsten worden alsmaar langer. De achtdelige reeks Therapie geeft ons voor het eerst een intieme en toch discrete blik op de relatie tussen de therapeut en zijn cliënt.
https://www.canvas.be/therapie